Geleneksel Sanatlar, Mûsikî, Lîsan ve İslâmi İlimler kategorilerinde uzaktan ve yerinde düzenlenen eğitim ve atölye faaliyetlerimizle; medeniyetimizden bizlere miras kalan güzelliklerin korunması ve aslına uygun şekilde ihyâ edilmesini amaçlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2022 - 2023 Güz Eğitim Dönemi kapsamında; Vakfımızın Genel Merkezi Sünbül Efendi Tekkesi, Üsküdar Şubesi Sadık Efendi Tekkesi ve Konya İRFA’da aralarında; Hüsn-i Hat, Ebru, Kur'an-ı Kerim, Siyer, Kânun, Ney, Geleneksel Keçe ve Osmanlı Türkçesi'nin de yer aldığı pek çok eğitim ve atölye çalışması düzenleniyor. Geleneği geleceğe taşıma gâyesiyle gerçekleştirilen tüm bu faaliyetler vesilesiyle pek çok kişi, unutulmaya yüz tutmuş bu sanat dallarıyla tanışıyor ve meşk usûlüyle aldıkları eğitimler vesilesiyle kendilerini bu alanda geliştirme fırsatı buluyorlar.
Klâsik Meşk Usûlüyle Eğitim
Medeniyetimizin geliştirmiş olduğu ve şahsiyet terbiyesini esas alan bir eğitim metodolojisi olan meşk usûlüyle Geleneksel Sanatlarımız ve Türk Mûsıkîmizi öğrenip uygulamak isteyen katılımcılarımız, tarihî dokuya sahip bu mekanlarda ilim ve sanat alanında üstâd olan şahsiyetlerle bir araya gelerek bu sanatları meşk ediyor ve geçmişimizden beslenerek geleceğini şekillendirmeye gayret ediyor.
İslami İlimler'e Öğrencilerimizin İlgisi Büyük
Güz Dönemi Eğitimlerimiz kapsamında İslamî İlimler kategorisinde 14 branşta sunulan eğitimlerimiz, her dönemde olduğu gibi bu dönem de öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi görüyor.
Kur'an-ı Kerim ve Akâid kurslarımızın yanı sıra Peygamber Efendimiz (sav)’in hayât-ı saâdetleri ışığında; İslam’ın temel esaslarının nasslar ve hadislerle temellendirildiği Siyer-i Nebî kursumuz ve âyetlerin nüzûl sebepleri üzerinde durularak kavram şerhi eşliğinde aşamalı ayet tefsirlerinin yapıldığı Tefsir Kursumuz da bu eğitimler arasında. Aynı zamanda "Kadim Eser Okumaları" başlığı altındaki kurslarımızda; Mevlâna Hazretleri'nin Mesnevî-i Mânevî'si ve İmam Gazâli Hazretleri'nin Kimyâ-i Saâdet eserleri gibi pek çok kadim eserimiz mütâlâa ediliyor.
Cerîde-i Sûfiyye Günümüz Türkçesine Kazandırılıyor
II. Meşrûtiyet'in ilânından sonra yayımlanan; tasavvuf başta olmak üzere dinî, ahlâkî ve edebî konuların yer aldığı Cerîde-i Sûfiyye Dergisi, Vakfımızca düzenlenen atölye programı kapsamında -117 yıl sonra- günümüz Türkçesine aktarılıyor.
Atölyemizin ilk aşamasında Latinize etme kurallarını öğrenen ileri seviye Osmanlı Türkçesi öğrencilerimiz, Yusuf Öztürk Hocamızın rehberliğinde; yakın tarihimize ışık tutan bu tasavvuf dergisini okuyarak Latin harflerine aktarıyor.
Tüm bu çalışmalar vesilesiyle; miras aldığı kadim emanetin farkında olan, yaşadığı zaman ve mekana medeniyet penceresinden bakabilen ve ortaya koyduğu hayat tarzıyla ilham veren insanlar yetişiyor.