Tarih boyunca içlerinde “Merkez Efendi” olarak bilinen Musa Muslihiddin Efendi’nin de bulunduğu birçok münevver şahsiyeti yetiştirmiş olan Sünbül Efendi Tekkesi; fetihten sonra bizzat padişahın fermanıyla açıldığından “Merkez Tekke” ismini almıştır. Sünbül Efendi Tekkesi “Merkez Tekke” olduğu için; İstanbul’daki tasavvuf mektepleri aldıkları kararları burada toplanarak ilan etmiş, dini ve sosyal meseleleri kendi aralarında burada değerlendirmiş ve en son burada konuşulduktan sonra İstanbul halkına duyurularını yapmışlardır.
İstanbul’un Kerbelâ’sı
Sünbül Efendi Tekkesi’ne “İstanbul’un Kerbelâ’sı” denilmiştir zira Hazret-i Hüseyin’in(ra) kızları Hazret-i Fâtıma ve Hazret-i Sâkine’nin kabirleri buradadır. Akşemseddin Hazretleri, Eyüp Sultan’ın(ra) kabrini fetihten sonra nasıl keşfettiyse, Yusuf Sünbül Sinan Hazretleri de Hazret-i Fâtıma ve Hazret-i Sâkine’nin kaybolmuş olan kabirlerini keşfederek ortaya çıkarmıştır. “Çifte Sultanlar” olarak da bilinen Hazret-i Fâtıma ve Hazret-i Sâkine’nin kabirleri Sünbül Efendi Tekkesi’ne komşu olduğundan; İstanbul’un fethinden günümüze kadar 10 Muharrem’de Sünbül Sinan Tekkesi’nde Kerbela şehitleri ve Hazret-i Hüseyin(ra) Efendimiz’e mevlîd-i şerîf ve duâ merasimi tertip edilmektedir.
Aşure Günü
Âşûrâ, halk arasında yaygın bilinen ismiyle “Aşure” günü; İslâm tarihinde pek çok önemli hadisenin yaşandığı bir gündür. Bazı tarih, hadis ve fıkıh kitapları; bu günü Hazret-i Âdem’in(as) tövbesinin kabul edildiği, Hazret-i Yunus’un(as) balığın karnından çıkarıldığı, Hazret-i Musa(as) ve Hazret-i İsa’nın(as) doğduğu gün olarak tavsif ederler. Geleneğimizde önemli bir yer tutan âşûrâ; aynı zamanda, Muharrem ayında özel merasimlerle pişirilip dağıtılan yemeğe(aşure) ad olmuştur.
Âsitâne-i Sünbül’de Aşure
Sünbül Efendi Tekkesi; İstanbul’un en kıdemli âsitânesi olduğundan; Muharrem ayında ilk aşure de Sünbül Efendi Tekkesi’nde kaynatılmaktadır. 9 Muharrem günü tevhidler, salât ü selâmlar, ilahiler ve dualarla kaynatılan aşure, bir gün dinlendirildikten sonra 10 Muharrem günü halka dağıtılmaktadır.
Kerbela şehitleri için Sünbül Efendi Tekkesi’nde “aşure kaynatılması” geleneği tekke ve zaviyelerin kapatılmasının ardından bir süre kesintiye uğramış, İnsan ve İrfan Vakfı’nın yürüttüğü çalışmalar neticesinde 89 yıllık aranın ardından bu gelenek aslına uygun şekilde yeniden ihya edilmiştir.