M. Fatih Çıtlak
Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak; küçük yaşlarından itibaren kültür-sanat faaliyetlerinin içerisinde aktif bir şekilde bulundu. İslami ilimler, hat sanatı ve müzik eğitimlerini alanında üstâd seviyesinde isimlerden alan Mehmet Fatih Çıtlak, geleneksel sûfî âyinleri icra eden topluluklarla birlikte İspanya, Fransa, Almanya, Azerbaycan, Lübnan, Fas gibi sayısız ülkeyi gezdi, yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce konsere katıldı. İslâm tarihi, tasavvuf ve Mesnevî hakkında çok sayıda radyo ve televizyon programı yapan M. Fatih Çıtlak; ayrıca birçok akademik çalışmaya katkıda bulundu. Konuşmacı olarak iştirak ettiği sempozyum, panel ve konferansların haricinde dizi, film ve yazılı eserlerde sanat danışmanlığı ile eğitmenlik vazifelerini icra etti. Konuşmaları beğeniyle takip edilen M. Fatih Çıtlak’ın, on yılı aşkın bir süredir devam edegelen Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki Mesnevî sohbetleri, Cumhuriyet tarihindeki katılımı en çok ve en uzun süreli kültürel faaliyet olarak kaydedilmiştir. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazan, bugüne kadar 13 kitap kaleme alan M. Fatih Çıtlak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nda “Postnişin” olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu
Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, 1969’da İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1993’te mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk-İslam Sanatları Tarihi Yüksek Lisans Programı’nı imzalı mezar taşları konu alan teziyle 1995 senesinde tamamladı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatı Programı’nda, Prof. Dr. Selçuk Mülayim danışmanlığında “Osmanlı Camisinde Mihrab Önü Mekânı” isimli teziyle doktor oldu. 2003 senesinde Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atandı. 2009 senesinde Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde göreve başladı. 1995-2005 yılları arasında Hüseyin Kutlu ile hat sanatı meşklerini devam ettirmiş olup, Prof. Dr. Ali Alparslan ve Dr. Öğretim Üyesi Ali Rıza Özcan ile de yazı çalışmalarında bulunmuştur. Ebru hocası Sadreddin Özçimi’den 2005’te icazet almıştır. 2014 Eylül ayında başladığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ndeki vazifesini sürdürmektedir. Kitap sanatları, kitâbeler ve Osmanlı Mîmârisi konularında çalışmaları bulunan ve bu alanlarda dersler veren, evli ve iki çocuk babası Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, yurt içi ve yurt dışı birçok karma sergiye iştirak etmiş, İstanbul, Londra, Edinburgh, Glasgow, Priştina, Saraybosna, Osnabrück ve Budapeşte’de şahsi “Klasik Türk Ebrusu” sergileri açmıştır. Halen TİKA’nın Osmanlı Eserleri ihya projelerinde görevler almaktadır.
Elif Yurdakul
1991 yılında İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2014 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2020 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Cilt Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine başladı. 2011 yılından bu yana Ahmet Sacit Açıkgözoğlu’nun ebru talebesidir. 2014 yılında icâzetini almış olup hâlen Sünbül Efendi Ebrihânesi’nde ebru çalışmalarına devam etmektedir. 2016 yılında Gürcan Mavili’den cild sanatı dalında özel dersler almıştır. Bununla birlikte İnsan ve İrfan Vakfı ve Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Merkezi’nde Ebru Sanatı Eğitmenliğini sürdürmektedir. 2018 yılından beri Safiye Morçay’dan katı’ dersleri almaktadır. Ebru ve katı’ sanat dallarında çeşitli sergi, yarışma ve organizasyonlara katılmıştır.
Selman Küçükkömürler
1992 yılında Konya'da doğdu. İlk ve ortaöğretimini Zübeyir Gündüzalp Koleji'nde, lise eğitimini Erbil Koru Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2007 Yılında Destegül Güzel Sanatlar Merkezi'nde Prof. Dr. Fevzi Günüç ile hüsn-i hat, Ersan Perçem ile tezhib meşklerine başladı. 2009 yılında “Fotoğraf Sanatı” derneklerinde kurucu üyelik ve yönetim kurulu üyeliği yapmaya ve fotoğraf eğitimleri vermeye başladı. 2012 yılında Mücellit Gürcan Mavili ile Türk-İslam Cild Sanatı eğitimi almaya başladı. 2016 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. 2017 yılında İstanbul Vakıf Hat Sanatları Müzesi eserlerinin cild restorasyon ve konservasyon çalışmalarında yer aldı. 2018 yılında Mücellidhane Sanat Atölyesini kurarak cild ve tezhib sanatı eğitimleri vermeye başladı.
2018 ve 2019 yıllarında İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA) Eğitim Koordinatörlüğü, 2019 yılında Genel Koordinatörlük görevlerini yürüttü. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde Prof. Dr. Sacit Açıkgözoğlu danışmanlığında; “İstanbul Müze ve Kütüphanelerindeki Ahmed Karahisari Hatlı Yazma Eser Ciltlerinin İncelenmesi” başlıklı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. Birçok karma sergi, seminer ve konferansa iştirak etmiş, çeşitli sergilerde küratörlük yapmıştır. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler alan sanatçı, Türk-İslam Cild Sanatı çalışmalarına devam etmekte, Mücellidhane Sanat Atölyesi’nde cild ve tezhib sanatı eserleri üretmektedir.
Abdullah Gün
1960 yılında Ordu ili Fatsa ilçesi Duayeri Mahallesi’nde dünyaya geldi. 1969’da İstanbul Kasımpaşa’ya yerleşti. İlköğrenimini Fatih İskenderpaşa İlkokulu’nda tamamladı. Fatih Balat Hacı İsa Kur’an Kursu’nda Hüseyin Ay Hocaefendi’nin rahle-i tedrîsinde hıfzını ikmâl etti. Fatih Cedîd Abdurrahim Efendi Kur’an Kursu’nda Fatih Camii imam hatiplerinden Kazım Bayram Hocaefendi’nin nezaretinde hıfzını tâlim ile kuvvetlendirdi. Kur’an Kursu tedrîsatı esnâsında Fikri Doğan Hoca’nın vesilesiyle hat sanatını tanıma fırsatı buldu. Hat sanatını geliştirmek maksadıyla bu konuda üstâd olan Hasan Çelebi’den hüsn-i hat dersleri almaya başladı. 1983 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda din görevlisi olarak memuriyet hayatına başladı. 1999 yılında Hasan Çelebi’den sülüs ve nesih dalında icâzet aldı. Hasan Çelebi ve Ali Alparslan Hocalardan rik’a, dîvanî ve ta’lik dersleri alıp icâzetini aldı. 2007 yılında İstanbul Eminönü Müftülüğü Mimar Hayrettin Camii’nde görev yaparak emekli oldu. Hâlen çeşitli kuruluşlarda hat severlere hüsn-i hat dersler vermektedir. Birçok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışında festival ve sergilere katılmıştır. Sanatçı 2010 yılı sonunda tamamlanan İstanbul Süleymaniye Camii restorasyonunda camii yazılarını restore eden ekipte çalışmalara ve Hasan Çelebi Hoca risâletinde Çamlıca Camii yazılarına katkıda bulunmuştur.
Safiye Morçay
1961 yılında İstanbul’da doğdu. Alman Lisesi'nden ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Eğitim Merkezi’nde Dürdane Ünver ve Müjgân Başköylü hocalardan katı’ eğitimi aldı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat dalında yüksek lisansını tamamladı. Kültür Bakanlığı’nın Geleneksel Sanatlar alanındaki faaliyetlerinde ve çeşitli kurumlarda kendi alanında jüri üyesi olarak görev yaptı. Yurt içi ve yurt dışında kişisel ve karma sergilere katıldı, birçok proje ve atölye çalışmasında yer aldı.
Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, Klasik Türk Sanatları Vakfı ile İnsan ve İrfan Vakfı’nda katı’ dersleri veren Morçay, Kagem-Kuveyt Türk Sanat Atölyelerinde katı’ dalında danışman hocalık yapmakta ve atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.
Zeynep Kakı
1984 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Orta ve lise eğitimini Eyüp İmam Hatip Lisesi'nde, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Önlisans İlâhiyat bölümünde tamamladı. 2000 yılından itibaren hüsn-i hat ve ebrû eğitimi almaya başlayarak geleneksel sanatlarla tanıştı. Eğitim hayatı boyunca çeşitli sanat dallarında pek çok hocadan istifâde etti. Kıymetli büyüklerinden aldığı eğitim nihâyetinde, 2017'de Hattat Hasan Çelebi Hoca’nın da tasdîkiyle, Hattat Abdullah Gün Hoca'dan sülüs-nesih yazılardan icâzete lâyık görüldü. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli karma sergilerde yer aldı. Çalışmalarına İstanbul'da Sünbül Efendi Ebrihânesi ile birlikte devam etmekte olup, 2020 yılından itibaren İnsan ve İrfan Vakfı'nda hüsn-i hat dersleri vermektedir.
Büşra Küçükkömürler
1996 Yılında Konya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İbrahim Yapıcı İlköğretim Okulu’nda, lise eğitimini Konya Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 2012 yılında Hattat Ahmet Tuğaç ile hüsn-i hat eğitimine başlamış olup, rik’a, divânî, celî divânî yazı çeşitlerinde meşklerini tamamlamıştır. 2015 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Anasanat Dalı’nı kazanıp, hocaları Nurcan Sertyüz’den tezhip, Şennur Atalay Varol ve Ersan Perçem’den minyatür dersi almış, 2019 yılında bölüm birinciliği ile lisans eğitimini tamamlamıştır. 2018 yılında Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde Kağıt ve Cilt Restorasyonu stajını tamamladı. 2018 yılında Müzehhib ve Mücellid Selman Küçükkömürler ile cilt sanatı eğitimine başlamış olup, Mücellidhane Sanat Atölyesi bünyesinde cilt çalışmalarına, ayrıca Müzehhip Ersan Perçem ile minyatür çalışmalarına devam etmektedir. 2020 S.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Programı Yüksek Lisans Eğitimi’ne başladı. 2021 MEB Konya Olgunlaşma Enstitüsü’nde desinatör olarak çalışmaya başladı.
Yusuf Yonar
1988'de doğan Yonar, lisans eğitimini 2013-2017 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamlamıştır. Hüsn-i hat sanatına başlamaya, 15 Aralık 2015 yılında düzenlenen Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Memiş Hoca’nın 35. Yıl sergisinde karar vermiş ve bir süre sonra da talebeliğe kabul edilmiştir. 2022’nin başlarında hocası tarafından sülüs nesih dalında icâzetnâme tevdî edilmiştir. Hâlâ hocasıyla çalışmalarına devam etmekte olup aynı zamanda Sakarya Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde hocasının asistanlığında hüsn-i hat dersleri vermektedir.
Abdurrahman Şişman
1988 yılında İstanbul’da doğmuştur. Eğitimine İstanbul’da devam ederek Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Hâlen aynı bölümde doktora eğitimini sürdürmektedir. Rika’ ve 2012 yılında Ta’lik yazıdan icâzet almıştır. Hat çalışmalarına Mütevelli Heyeti Üyesi olduğu İnsan ve İrfan Vakfı, Sünbül Efendi Âsitânesi’nde yer alan hat atölyesinde devam etmektedir.
Esra Şişman
1990 yılında İstanbul’da doğdu. 2007’de Fatih Kız Lisesi’nden mezun oldu. 2016’da Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde ‘Hattat Abdülfettah Efendi’nin Taşa Mahkûk Eserleri’ başlıklı teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2008 yılında Hattat Abdullah Gün ile başladığı rik’a, sülüs ve nesih meşklerine devam etmekle beraber Ali Toy ve Davud Bektaş hocalarından icâzet aldı. 2015 yılından beri Sünbül Efendi Ebrihanesi’nde hocası Prof. Dr. Sacit Açıkgözoğlu riyâsetinde ebru derslerinde devam etmekle beraber bu vesileyle birçok proje ve sergide bulunmuştur. 2018 yılından itibaren Safiye Morçay ile katı’ sanatı eğitimine başladı.
2016’dan bu yana İSMEK’in yanı sıra farklı vakıf ve kurumlarda dersler vermeye devam etmektedir.
Ayşenur Genç
1991 yılında İstanbul’da doğdu. 2014 yılında Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Tezhip eğitimine lise döneminde Asiye Kafalıer’in atölyesinde başladı. 2009 yılında başladığı Klasik Türk Sanatları Vakfı'nda tezhip programını tamamladı. Çeşitli karma sergilere katıldı. 2019 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Tezhip Anasanat Dalı Yüksek Lisans programını tamamladı. Halen, 2020 yılında başladığı Mimar Sinan Üniversitesi Cilt Anasanat Dalı’nda doktora programına devam etmektedir. Aynı zamanda Klasik Türk Sanatları Vakfı ve İnsan ve İrfan Vakfı'nda tezhip eğitimi vermektedir.
Hatice Belviranlı
1992 yılında Konya'da doğdu. Konya Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Tezhip Anasanat Dalı bölümündeki eğitimine Arzu Tozlu ile başladı. 2017 yılında İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi’nde (İRFA) hocasının müsaadesi ile tezhip dersleri vermeye başladı. Devam eden tezhip derslerinin yanı sıra 2019 yılında tevdî edilen İrfa Eğitim ve Atölyeler Koordinatörlüğü’nü yürütmekte, eğitimine hocaları Arzu Tozlu ve Ersan Perçem ile devam etmektedir.
Zeynep Kaya
1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2017 yılında Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda Asiye Kafalıer Dönmez ve asistanı Ayşenur Genç ile tezhip eğitimine başladı. 2019 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümünü kazandı. Halen eğitim hayatına devam etmekte olup Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda da çalışmalarını sürdürmektedir.