01-23 Ekim 2022 tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üçüncüsü düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında; Galata Mevlevîhânesi’nde düzenlenen 19 farklı içeriğe sahip 61 programla katılımcılarımızla bir araya geldik.
Atatürk Kültür Merkezi'nden başlayarak Galataport'a uzanan 51 farklı noktada 6000’in üzerinde sanatçının; konserler, tiyatro oyunları, söyleşiler, sergiler ve atölyeler kapsamında sanatseverler ile buluştuğu bu görkemli festivalin mânevî duraklarından biri olan Galata Mevlevîhânesi'ndeki etkinliklerimiz halkımız tarafından büyük teveccüh gördü.
İstanbul'un en kıdemli Mevlevîhânesi olma özelliğini taşıyan bu kadim mekânda Vakfımızın İstanbul Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu ile festival süresince icrâ ettiği programlar arasında; geleneğimizin izlerini taşıyan, manevî ve beşerî ritüellerin muazzam bir harmanla yoğrulduğu etkinlikler yer aldı.
Unesco tarafından İnsanlığın Sözlü ve Somut olmayan Kültürel Mirâs listesinde bir Başyapıt olarak ilân edilen Semâ Mukâbelesi başta olmak üzere, Devran-ı Şerif, Âsitâne Meşkleri ve Semâh geleneklerimiz aslına uygun şekilde icrâ edildi.
İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluk sanatçılarından müteşekkil Mevlevî Alayımız, İstiklal Caddesi'nden hareket ederek Galata Mevlevîhânesi avlusunda izleyicileriyle bir araya geldi.
Festivalin ilk günü icrâ edilen ve halkımızın yoğun ilgi gösterdiği etkinliğimiz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen ve bizi geçmişimizle buluşturan etkinliklerden biri de hiç şüphesiz Mesnevî Dersleri.
1491 yılında kurularak İstanbul'un ilk Mevlevîhânesi olma niteliğine sahip olan Galata Mevlevîhânesi'nde 97 yıllık aranın ardından Mesnevi Dersleri işlenmeye devam edildi.
Hz. Mevlânâ'nın büyük eseri takip edilerek ve geleneksel normlar gözetilerek işlenen derslerimiz, Postnişin M. Fatih Çıtlak'ın yanı sıra İstanbul Tasavvuf ve Meydan Meşkleri Topluluk Sanatçıları; Mithat Özçakıl, İskender Cüre, Yusuf Öztürk, Ali Fatih Olgun ve Yunus Emre Özer'in anlatımıyla düzenlendi.
Sanat yönetmenliğini Selçuk Murat Kızılateş'in yaptığı İrfan Meclisi programlarımızda; kadim tasavvuf geleneğimizin edep ve esrarının türkü diliyle sunulduğu Türk Halk Müziği tasavvuf müziği dinletileri icrâ edildi.
Hünkâr Hacı Bektâş-ı Velî’nin fikirlerinden eserlerine, Bektâşilik'in usûllerinden Bektâşî dervişlerinin kıyafetlerine kadar pek çok konunun konuşulduğu sohbet tadındaki Hünkâr Hacı Bektâş-ı Velî ve Bektâşîlik Okumaları programlarını katılımcılarımız büyük bir ilgiyle takip ettiler.
Birçoğumuz katılım sağladığımız Semâ Âyinleri'nde; gerek postnişin gerekse semâzenlerin duruşları, hareketleri, giydiği kıyafetlerin şekil ve renklerinin ne anlam ifade ettiğine dair herhangi bir bilgiye sahip olamadan bu programları takip etmişsizdir.
Galata Mevlevîhânesi etkinliklerimiz arasında yer alan Meâlî-yi Semâ (Anlatımlı Semâ Mukâbelesi) programlarımızda işte bu konuları izleyicilerimizle paylaşmaya gayret ettik.
Sanat yönetmenliğini Yüce Gümüş'ün yaptığı, Postnişin M. Fatih Çıtlak'ın anlatımıyla icrâ edilen Meâlî-yi Semâ programlarımızda; Mevlevî Âyin-i Şerîfi esnasında âyinin her bir selâmı ve aşamalarındaki remizlerin ihtivâ ettiği mânâlar üzerinde durduk.
Festival süresince çeşitli vakitlerde Yusuf Öztürk, İskender Cüre ve Mithat Özçakıl'ın rehberliğinde yapılan gezilerde ziyaretçi gruplarına;
Galata Mevlevîhânesi’nin tarihçesi, Mevlevîlik ve Dîvan Edebiyatımızın önde gelen isimleri başta olmak üzere hazîrede ve Hâmuşan'da medfun zevat hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Galata Mevlevîhanesi Etkinliklerimizin son gününde icrâ edilen "Semâ Mukâbelesi & Semah & Devrân-ı Şerif" programımız, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ne damgasını vurdu.
Festival'in en yoğun uğrak yerlerinden olan Galata Mevlevîhânesi'ndeki kapanış programımıza ziyaretçilerimiz yine yoğun teveccüh gösterdiler. Programa katılım için saatler öncesinden gelerek yerlerini alan yerli ve yabancı misafirlerimiz, bu mânevî ve görsel şöleni ilgi ve hayranlıkla izlediler.
Gösterimin yapıldığı Semahane bölümünün kapasitesi dolunca izleyicilerimizin bir kısmı, avluya kurulan ekrandan programı takip ettiler.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali boyunca Galata Mevlevîhânesi, her yaşa hitap eden etkinliklerimizle her gün yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Etkinliklerimize konuk olanlar arasında Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Alman Lisesi, Mimar Sinan İmam Hatip Ortaokulu ve Tahran Koleji öğrencileri de vardı.
Semâzen Mithat Özçakıl’dan; Mevlevîhâne Tarihçesi, Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik hakkında bilgi alan ve Müze’nin bölümlerini gezen öğrencilerimiz, sonrasında kendileri için düzenlediğimiz Hüsn-i Hat ve Minyatür Atölyeleri’nde deneyimleme yaparken aynı zamanda eğlenceli vakit geçirdiler.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Galata Mevlevîhânesi Etkinliklerimiz arasında Besmele Cemiyeti de yer aldı.
Geleneğimizde okula yeni başlayan çocuklar için düzenlenen merâsim, aslına uygun şekilde tatbik edildi. Cemiyet, Postnişin M. Fatih Çıtlak'ın miniklerimize hediye takdimiyle tamamlandı.
Postnişin M. Fatih Çıtlak riyasetinde Galata Mevlevîhanesi'nde bir yavrumuzun İsim Koyma Merasimini gerçekleştirdik. Kıymetli anne, baba ve yavrularına iki cihan saadeti niyaz ettik.
Aralarında Hindistan, Güney Kore, Romanya, Almanya, Azerbaycan, ve Kanada'nın olduğu 23 ülkeden basın mensubu, Festival süresince farklı zamanlarda etkinliklerimize konuk oldular.
Meydan Meşkleri Topluluk Sanatçılarımızın yapmış olduğu çevirilerle Mevlevîhâne’nin tarihçesi ve bölümleri hakkında bilgi alan ziyaretçilerimiz, daha sonrasında Mevlevî Alayı, Semâ Atölyesi ve İrfan Meclisi programlarımıza katılım sağladılar.
Tüm bu etkinliklerle birlikte Hüsn-i Hat, Ebru, Tesbih, Semâ ve Minyatür olmak üzere 5 branşta düzenlenen atölyelerimiz, Festival süresince ilgililerini ağırlamaya devam etti.
Ülkemizin önde gelen tesbih ustalarından Yılmaz Gündüz'ün sunumlarının yer aldığı Tesbih Atölyesi, 01-23 Ekim tarihleri arasında her gün ziyaretçilerini kabul etti.
Haftasonları düzenlenen Hüsn-i Hat Atölyemizin yanı sıra Cumartesi günleri Ebru, Pazar günleri ise Minyatür Atölyemizi ziyaret eden katılımcılarımız, bu sanat dallarını tanıma fırsatı bulurken aynı zamanda ufak da olsa birer deneyimleme yaşadılar.
Semâ Atölyemizde katılımcılarımız, Semâzenbaşı Abdurrahman Tevruz'un anlatımıyla Semânın aşamaları, remizleri ve semâzenlerin kıyafetlerinin taşıdığı mânâ hakkında bilgi sahibi oldular. Böylelikle bir yandan Semâ'yı deneyimlerken diğer yandan bu kadim zikir türünü daha yakından tanıma imkânı buldular.
Ayrıca yetişkin katılımcılarımızın yanı sıra atölyemize katılım sağlayan miniklerimizle Galata Mevlevîhânesi Semâhânesi daha da güzelleşti.